Lammelår med kryddersmør

Ta turen innom en grønnsaksbu om du bor i nærheten av en. Norsk mat er best;) Eller ser denne måten å tilberede grønnsaker på noe som passer til mage retter. Feks til kjøttkaker, svinekam, kyllingfilet osv.

Du trenger:

Lammelår  ca 2 kg

 

Kryddersmør:

100 g meierismør

7 fedd hvitløk

2 ts salt

1 ts pepper

fersk rosmarin

 

Rundt lammelår:

2-3 gulerøtter

sellerirot

1 rødløk

2 gule løk

3 dl vann

fersk rosmarin

 

Rotgrønnsaker:

Sellerirot

Gulerøtter

Søtpotet

Mandelpotet

Fersk rosmarin

Havsalt

Pepper

 

 

Saus:

3 dl sky

2 dl vann

30 g meierismør

2 ss siktet spelt/hvete

1 dl matfløte

salt og pepper

Legg gjerne lammelåret på benken en time før det legges i ovn.

Start med å lage kryddersmør. Finhakk hvitløk og rosmarin.  Bland det godt sammen i et romtemperert meierismør. Tilsett salt og pepper.

 

Sett ovnen på 220 grader.

Skjær opp grønnsakene som skal være rundt lammelåret i store biter. Legg låret og grønnsakene i en stor ildfast form eller et dypt stekebrett. Hell på 3 dl vann. Smør lammelåret inn med litt av kryddersmøret.

 

Sett så brettet inn i ovnen i 3-4 min. Lukk opp dør og vent 5 min før du lukker dør og setter ovnen ned til 65 grader. Ha i steketermometer i låret .

Pensle med resten kryddersmøret ca hver time. Det går fint hver annen time også om man er ute på tur. Jeg hadde lammelåret i ovnen i nesten 6 timer før jeg skrudde opp til 175 grader og ventet til kjernetemperaturen ble opp mot 65 grader(medium-rosa i midten). Alt etter hvor rødt man ønsker det.

 

Når lammelåret er ferdig pakkes det godt inn i sølvfolie. La kjøttet hvile minst 30 min.

 

Kok opp restene i formen sammen med 2 dl vann i en gryte.

La dette småkoke i 5 min. Sil dette og du får ca 4 dl kraft/sky som brukes til sausen.

 

Smelt 30 g meierismør og tilsett mel. Bland godt sammen og spe på litt og litt med skyen. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.

 

Skjær rotgrønnsakene i terninger på ca 1×1 cm og legg dem på et bakebrett med bakepapir.  Strø over havsalt ,rosmarin og olje. Stekes på varmluft 200 g i 20 min.

 

Skjær opp kjøttet.

Serveres gjerne med tyttebærsyltetøy eller rødbeter.

 

Epost-adressen din vil ikke bli publisert. Påkrevde felter er merket *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.