«Olgabrødet»

Her kommer oppskriften mange har spurt etter. 

Du trenger til 4 runde brød:

1,3 kg siktet hvete (evt spelt)

500 g sammalt fin hvete

200 g havregryn (store eller små)

100 g solsikkekjerner

1 -2 ts salt

1 pk tørrgjær

1, 4 liter lunket vann

1 egg og havsalt til topping

Tips: 1 dl vann kan byttes ut med 4-5 ss skrin gold sirup/honning/sirup.

Tips: halver oppskriften og lag 2 brød, om du har en mindre eltemaskin

 

Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin. Hell over vann og start eltingen. Etter at  Ankarsrum maskinen kom i hus elter jeg ca 20 – 30 min på middels sterk styrke. La deigen hvile på et lunt sted i ca 1,5 time. (har du dårlig tid kan litt mer gjær tilsettes).

Del deigen i 4 emner og elt deigene forsiktig til du har 4 runde brød. La brødene heve på et bakebrett med bakepapir. Ha et klede over dem og etterhev brødene i ca 30 min til.

Skjær mønster eller striper med en skarp kniv, slik de ikke sprekker under steking. Pensle med sammenvispet egg og strø litt havsalt på topp. Sett brettet inn på nederste rille i en forvarmet ovn på 210 grader. Hell en kopp med kaldt vann nederst i ovnen og lukk så ovnsdøra. Dette for å lage damp for at skorpene skal bli sprøe. Olgabrødene stekes i 1 time. Skru ned til 200 garder siste 15 min.

Avkjøles på rist. Passer godt å fryse.

Ps: Husk at ovner kan være forskjellige. Om brødene blir for mørke mot slutten av steketiden , kan et bakepapir legges over.

 

 

9 kommentarer, RSS

  1. Aina 7. februar 2020 @ 09:29

    Hei! Spm ang Olga brødet. 😉👍Rett og slett helle vann inn i ovnen? Ikke på noen plate eller i en form? 😊

    • Maggi Gausel 7. februar 2020 @ 12:08

      Hei Aina! Hell en kopp nederst i ovn ja. Vannet vil fordampe med d samme. Døra lukkes derfor så raskt som mulig , for at dampen skal holde seg i ovnen. For de som har dampovn er jo dette ikke nødvendig.God helg:)

  2. Janne 11. februar 2020 @ 14:23

    Hei! Det brødet ser bare helt fantastisk ut!! jeg måtte prøve- men brukte siktet og sammalt spelt. Det skal vell ikke eltes så mye, så eltet bare en liten stund. De hevet fint- men når jeg skulle lage mønster i de så «puffet» de sammen…..Ble ganske flate og mørkere enn dine. Har du tips?

    • Maggi Gausel 17. februar 2020 @ 15:46

      Jeg har fått noen henvendelser fra noen som har brukt spelt. Noen spelttyper er veldig klissete . Derfor kan de flate ut. Hvis du bruker spelt vil jeg anbefale Møllerens spelt. Den fungerer utmerket på denne oppskriften . Det at det blir mørkt handler nok om at ovner er forskjelllige. Bruk gjerne et bakepapir på toppen av brødet de siste 5-10 min for å unngå at det blir mørkt. Håper dette kan hjelpe:)
      Maggi

  3. Carina Mjønes 23. februar 2020 @ 11:27

    Bruker over og undervarme, varmluft eller kun overvarme, siden brødene skal på nederste rille?😊

    • Maggi Gausel 26. februar 2020 @ 19:30

      Over og undervarme:) Ikke varmluft
      Maggi

  4. Ina B. Westbye 24. februar 2020 @ 17:44

    Hei.

    Jeg er bare nysgjerrig… Kan jeg spørre hvorfor det heter Olga-brødet?

    Ina

    • Maggi Gausel 26. februar 2020 @ 20:02

      Jeg kjenner ei ved navn Olga:) Ei bra dame;)

  5. Tone 25. mars 2020 @ 16:02

    Hei.
    Jeg lurer rett og slett på hvor mange brød du ville laget av denne deigen om du skulle brukt brødformer? Fortsatt 4?
    Mvh Tone

Epost-adressen din vil ikke bli publisert. Påkrevde felter er merket *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.